Review: Nieuwe Synthetic Brushes

Review: Nieuwe Synthetic Brushes

Die nieuwe Citadel Synthetic Brushes, is het wat? Een goede vraag, wij zelf vinden van wel, maar om de brushes echt aan een goede test te onderwerpen lieten wij ze testen door MiniMatties! 

MiniMatties is een professionele painter, onder andere bekend van zijn actieve rol op de MiniHobby Discord & natuurlijk van zijn eigen Twitch kanaal. Als je iemand zoekt voor een geweldige commission is MiniMatties zeker aan te raden, een aantal van zijn werken pronken uiteraard ook in de MiniHobby Winkel. 

Het woord is aan MiniMatties: 

Ik heb de nieuwe Citadel kwasten mogen testen. Alle kwasten hebben het op mogen nemen tegen een soortgelijke synthetische kwast en mijn favoriet (raphael8404 kolinsky sable).
Daarnaast zijn de drybrushes ook vergeleken met make-up brushes. Hieronder mijn bevindingen. De scores zijn gegeven op basis van een synthetische kwast en niet in vergelijking met een sable brush.

Base size M/L/XL
Het was even wennen aangezien deze net even wat anders zijn qua vorm, maar ze behouden hun vorm goed en juist door de nieuwe vorm is het vrij makkelijk om een groot oppervlak snel te basecoaten. 8/10

Shade size M/L
Het verschil in grootte tussen de M en L is behoorlijk groot. Soms zou ik willen dat de M wat meer shade zou kunnen vasthouden terwijl de L veel te veel vast houdt. had hier liever een L als tussenmaat gezien en de huidige L als XL variant. Verder werken de kwasten wel fijn. Door de punt op de M kwast is het goed mogelijk om panel line-achtige shading toe te passen wat erg fijn werkt. 7/10

Layer size S/M
Het verschil tussen de S en de M kwast is minimaal, de punt voelt gelijk en daardoor gaat mijn voorkeur meteen uit naar de M kwast. Deze kan wat meer verf houden waardoor je gewoon langer door kunt verven. Daarnaast is de punt van de kwasten goed. Het heeft niet de super super fijne punt van een goede sable brush, maar dat moet je sowieso niet van synthetic brushes verwachten. Als ik deze vergelijk met andere synthetic brushes, zoals de ghost brushes, dan winnen deze het met gemak. Tijd zal leren hoe lang de punt goed blijft, maar ze voelen vrij stijf in vorm dus ik heb goede hoop dat die punt een lange tijd goed zal blijven. Ook glazes zijn met de M mogelijk 8/10

Dry size S/M/L
Voor deze space marine was de S veel te klein. Door de dunne zijde van de kwast kun je vrij veel controle hebben, waardoor je al gauw een maatje groter kunt. de M en L waren perfect voor de verschillende onderdelen (gun en helm voor de M en rest van het lichaam voor de L).

Deze kwasten zijn te vergelijken met de drybrushes van Army painter. Ze zijn wat dunner waardoor sommige vlakken net even wat makkelijker te raken zijn. Ook hier zal de tijd leren of ze hun vorm goed kunnen behouden. Het is lastig deze kwasten te vergelijken met een make-up brush vanwege de andere vorm. Een smalle make-up brush heeft wel het voordeel dat het een fijne 'zachte' drybrush kan geven, waar deze vorm juist een wat 'hardere/ruigere' drybrush geeft (iets wat beter bij de box-art stijl van GW past). 7/10

Eindresultaat:
Een solide sprong voorwaarts voor de kwasten van citadel. Waarbij de oude lijn kwasten een aantal van de slechtste kwasten bevatte die ik ooit heb gebruikt, ben ik aangenaam verrast door deze kwasten. Ik zou deze kwasten aanraden voor nieuwe en gevorderde schilders.

Op het moment dat je technieken als glazing etc onder de knie hebt, je echt weer een niveau verder wilt komen en weet hoe je je kwasten moet onderhouden, wil je uiteindelijk toch voor een sable/imitatie sable gaan.

Ik ga deze kwasten nog steeds gebruiken voor infanterie troepen of snellere paintjobs. Dingen die niet mijn volledige aandacht en alle details nodig hebben. Solide kwasten die het gemiddelde werk prima voor elkaar krijgen!

Wil je zelf de nieuwe brushes eens proberen? Je kan ze hier kopen. 

RELATED ARTICLES